Skip to content →

Zij kleurde levens

Gedachteloos scrollde ik door mijn fotoarchief op zoek naar een specifiek plaatje toen ik aangetrokken werd door bovenstaand portret. Shaheena. Wat was het toch dat zij had? Wat maakt dit meisje voor mij nog steeds speciaal?

Ik ontmoette Shaheena in House of Hope (nu Bright Star House) in Pune, India, waar ik een half jaar lang stage liep voor mijn pedagogiek opleiding. Een vrolijke, open, bescheiden, zachte achtjarige waarvan zojuist de eerste grote-mensen-tanden doorkwamen.

Shaheena gaf; ze gaf haar snoepjes aan de kleintjes in het huis; een arm aan de kreupele, oudere dame; liefde aan iedereen die ze ontmoette. Ze gaf haar liefde aan mij.

Vier jaar daarvoor was Shaheena de start geweest van House of Hope, toen ze op de stoep werd gelegd voor de voordeur van mijn stagebegeleider. Haar huid zat onder de littekens van eerdere infecties, ze bracht nauwelijks stemgeluid uit en woog slechts 9 kilogram. Met de zorg en liefde die ze ontving, herstelde ze binnen een jaar en ontwikkelde zich tot het geweldige meisje dat ik ontmoette in 2009.

Vorig jaar, in 2015, kreeg Shaheena TB, en hoewel dat zeer risicovol is voor iemand die HIV+ is, sloeg haar behandeling goed aan. Ze krabbelde er bovenop, zo leek het, maar in mei dit jaar werd zij in het ziekenhuis opgenomen met ernstige buikpijn. Toen de onderzoeken eindelijk aantoonden dat het de TB was die zich verspreid had en haar darmen had geperforeerd, was het te laat.

Shaheena werd 15 jaar, en heeft de wereld om haar heen alles gegeven wat ze had. Ze toverde een lach op het gezicht van iedereen om haar heen. Overal waar ze kwam, bracht ze warmte. Shaheena gaf kleur; ze gaf haar leven.

Bright Star heeft naast het huis voor HIV+ weeskinderen een Engelstalige basisschool voor kids uit de sloppenwijken. Op de Nederlandse website kun je meerĀ info vinden en betrokken raken.

Logo MW photography-middel

RSS
Follow by Email
Facebook0
Twitter

Published in Blog Personal

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *